علت اولیه صدای ترمز ارتعاش است. در ترمزهای دیسکی ارتعاشات می تواند بین لنت و دیسک، لنت و کالیپر یا کلیپر و اتصالات نصب شده بر روی آن وجود داشته باشد. در ترمزهایی که از سیستم کاسه چرخ استفاده می کنند، ارتعاشات میتواند بین کفشک و کاسه چرخ یا کفشک و صفحه پشت بند آن ایجاد شود. همچنین ارتعاش در یک قسمت میتواند باعث تحریک و ایجاد ارتعاش در قسمت دیگر شود؛ بخصوص که قطعات پیوسته در حال سبکتر شدن هستند و به این ترتیب ارتعاش آسانتر صورت میگیرد.
برای حذف صداهای اولیه، استفاده از صلبیت اجزای سیستم ترمزی در اولویت است که در طراحی سیستم های ترمزی، دمپینگ یا حذف کننده ارتعاش اولیه توسط عوامل ذیل قابل اجراست:
* هنگام ترمز به دقت گوش کنیم و ببینیم صدایی از لنت شنیده می شود یا نه و در صورت لزوم چک کنیم لنت ها در جای خود محکم هستند؛ به طوری که با دست جابه جا نمیشوند.
* استفاده از عایق ها که Shim نیز نامیده می شوند. درحقیقت عایق ها یک مجزا کننده اند که همانند بالشتک عمل می کنند و برای جلوگیری از ارتعاشات مورد استفاده قرار می گیرند. اگر لنت ها در جای خود به درستی نصب شده باشند ولی هنوز صدا تولید کنند، یکی از ارزانترین و موثرترین راه ها برای از بین بردن صدای مذکور این است که لنت ها را از جای خود درآوریم و پشت آنها Shim نصب کنیم زیرا Shimها ارتعاشات بین لنت و کلیپر را کاهش می دهند.
*گیره ها که با محکم کردن اتصالات و اجزا به یکدیگر باعث افزایش صلبیت سیستم ترمزی می شوند باید امتحان گردند و مطمئن شویم به درستی نصب شده اند و در جای خود محکم هستند.
* همه گیره ها، پین ها و فنرها که به واسطه دمای بالای ترمز حالت فنری خود را از دست داده و شُل
شده اند باید تعویض شوند.
* تمیز کردن و روغنکاری متعلقات کلیپر به حذف ارتعاشات کمک می کند. ارتعاشات می تواند به دلیل خرابی یا لق بودن قطعات و اجزای مربوطه باشد.
* جایگزینی پین ها و بوش ها نیز می تواند به عنوان یک راه حل در نظر گرفته شود.
* اگر کلیپر بسیار کهنه شده است و لَق لَق میزند، شاید تعویض آن تنها راه حل ممکن باشد.
*یکی دیگر از علل صدای جیغ در ترمزهای عقب، تماس ضعیف بین کفشک و کاسه چرخ است که این مشکل با جایگزینی لنت های ترمز عقب یا پرداخت مجدد سطح داخلی کاسه چرخ قابل حل است.
* گرفتن لَقی اجزای سیستم ترمز عقب که باعث ایجاد ارتعاش بین صفحه پشت بند و لنت ترمز عقب و در نهایت عامل ایجاد صداست، یکی دیگر از راه های حذف صدای ترمز عقب به شمار میرود.
تاثیر دیفرانسیل جلو یا دیفرانسیل عقب بودن خودرو بر صدای ترمز
خودروهای دیفرانسیل جلو یا عقب به علت وجود تفاوت اساسی در سیستم های انتقال قدرتشان، بر عملکرد سیستم های ترمزی خود تاثیر می گذارند.
- 1. در طراحی، اجزای سیستم ترمزی در خودروهای دیفرانسیل جلو کوچکتر و دارای جرم کمتری هستند لذا دمپینگ موثری روی سطح نویز اولیه نخواهند داشت؛ در حالیکه اجزای سیستم ترمزی در خودروهای دیفرانسیل عقب به دلیل داشتن اجزای سنگینتر نظیر تعلیق، Spindle و فریم های بزرگ، نویز اولیه را جذب می کنند.
- 2. در خودروهای دیفرانسیل جلو بخش عمده عمل ترمزگیری توسط ترمزهای جلو و بخش کمتری از آن توسط ترمزهای عقب انجام می شود؛ در حالی که این قضیه در خودروهای دیفرانسیل عقب حالت ضعیفتری دارد. به این دلیل دمای عملکرد در خودروهای دیفرانسیل جلو بسیار بالاتر است که نتیجه آن، افزایش درصد شیشه ای شدن و همچنین افزایش صدای جیغ لنت در لنت های ترمز جلوست.
ارتباط نوع صدای ترمز و نوع عیب
ترمزها بازه های متفاوتی از صدا را هنگام ترمزگیری یا رها کردن ترمز تولید می کنند. عملکرد مواد مصرفی در لنت ها که به منظور اتلاف انرژی مورد استفاده قرار می گیرند، با ایجاد نویز و حرارت همراه است. در نتیجه جیغ گاه و بیگاه ممکن است عادی باشد که علت آن سرما، گرما، رطوبت، برف، گِل، نمک و … است. به عبارت دیگر جیغ گاه و بیگاه همیشه به مفهوم وجود مشکل و یا کاهش اثر ترمز نیست. به یاد داشته باشید که بعضی صداها طبیعی اند و رفع آنها به هیچ ترمیم و یا تعمیری نیاز ندارد، نظیر:
- 1. صدای جیغ: هنگامی که ترمزها سرد هستند و معمولاً در صبحگاه شنیده می شود. این صدا طبیعی است و به هیچ سرویسی نیاز ندارد. به این پدیده Morning Sickness نیز می گویند.
گاهی اوقات صدای جیغ تولیدی نشانگر نیاز خودرو به لنت ترمز جدید است.
- 2. صدای جیغ بلند ممتد: وقتی خودرو در حال حرکت است و ترمز گرفته می شود یا حتی زمانی که ترمزگیری انجام نمی پذیرد، شنیده می شود. این صدا هنگامی که نشانه روی لنت ترمز با دیسک تماس پیدا می کند، تولید می شود و نشان می دهد که لنت تمام شده است و باید تعویض شود.
همچنین هر سیستم ترمزی می تواند در دفعات زیاد ترمزگیری در ترافیک های سنگین یا جاده های پر فراز و نشیب، نویز تولید کند. در چنین شرایطی، دمای دیسک و لنت بسیار بالا می رود. در این دما جیغ ترمز به علت تغییرات متالورژیکی است که در سطح دیسک و یا لنت اتفاق می افتد که علت آن نیز ایجاد یک سطح سخت با عمق کم روی سطح لنت و یا دیسک است.
- 3. صدای ناله در طول توقف: این صدا معمولاً بدلیل لعابی یا شیشه ای شدن سطح دیسک به واسطه ترمزهای سنگین و متوالی تولید می شود و برای رفع آن باید لنت ها تعویض شوند و سطح دیسک دوباره پرداخت گردد.
4. صدای نویز: فقط یک بار هنگام ترمزگیری از سیستم تعلیق جلو شنیده می شود. این صدا نتیجه جابجایی و حرکت لنت ها در جهت دوران دیسک است و اگر پدال ترمز محکم فشرده شود، احتمال تولید صدا کمتر می شود. برای رفع این عیب باید از نصب صحیح لنت ها، گیره ها و Shimها مطمئن شویم.
5. نویز چند گانه: فقط یک بار بعد از روشن کردن موتور شنیده میشود. این صدا مربوط به سیستم خودآزمای ترمز ABS است و به هیچگونه سرویس و تعمیری نیاز ندارد. سیستم ترمز ABS دارای یک بخش خودآزماست که در بعضی مدل ها پس از روشن شدن خودرو و با اولین ترمزگیری و در برخی دیگر بعد از آن که سرعت خودرو برای اولین بار به حد معینی رسید، عمل میکند.
بدون دیدگاه